Токът скача с 9.79% от 1 октомври
Секция: ИКОНОМИКА
19 Септември 2014 18:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Токът скача с 9.79% от 1 октомври

София /КРОСС/ ДКЕВР предлага средното увеличение на общата цена на електроенергията за битови клиенти да е в размер на 9,79%.
Заради установените дефицити в енергийната система регулаторът предлага: цената, по която общественият доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители да се измени от 114.10 лв./МВтч на 125.32 лв./МВтч, което представлява изменение с 9.83%.

Средната цена за достъп и разпределение е изменена с 8.9%, за да може ЕРП-тата да обезпечат нормалното функциониране на мрежата през зимния сезон и да акумулират приходи за инвестиционните им програми, гарантиращи надеждност и сигурност на снабдяване с електрическа енергия. В резултат на предложените цени средното увеличение на общата цена за битови клиенти е в размер на 9.79% като структурата на общата цена остава непроменена. Увеличаването на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на СрН е в размер на 2.2%. Увеличаването на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на ВН, е в размер на 1.6%. По този начин се създават предпоставки за либерализиране на пазара на електрическа енергия, заявяват от ДКЕВР.
Припомняме, че преди дни новият шеф на ДКЕВР Светла Тодорова, обяви, че поскъпването ще бъде с до 10%. То обаче няма да бъде последното. Целта на увеличението е парите от нашите сметки да отидат за стабилизиране на Националната електрическа компания.
Според прогнозите на енергийния министър Васил Щонов, за да се стабилизира системата, е необходимо токът да поскъпне плавно, но с близо 50 на сто през следващите 5 до 10 години.