Труп на англичанин стои два месеца в габровската морга
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2014 19:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Труп на англичанин стои два месеца в габровската морга

Габрово /КРОСС/ Здравнонеосигурените чужденци, жители на ЕС, ще се превръщат в проблем за българската система на здравеопазването, каза директорът на габровската многопрофилна болница д-р Нели Савчева.
"Втори месец в нашата патоанатомия отлежава труп на англичанин. В ежедневни разговори съм с Британското посолство, откъдето до този момент не са ми дали картбланш да се организира по някакъв начин погребението на този човек", заяви д-р Савчева.
Тази седмица в габровската болница е постъпил натрошен англичанин, който също се оказал здравнонеосигурен. През август са лекувани две англичанки без осигуровки в България и в родината си.
При постъпване на такива пациенти от здравното заведение се налагало да осъществят връзка със служба в Англия, която бавела проверката за статуса на пациента. Д-р Нели Савчева заяви, че не знае дали до Нова година ще стане възможно погребването на починалия англичанин. Директорът на габровската болница коментира още, че не става въпрос за възрастни хора, а за такива, които не са достигнали пенсия.
Лечението на чужденеца е продължило около две седмици. Положени са усилия и е хвърлен ресурс, за да се направи опит за спасението му, но той е починал. Това разказа д-р Петър Бояджиев, началник на вътрешно отделение в здравното заведение.
"От начало се знаеше, че има здравноосигурителна карта, после се оказа, че е вид застраховка, която не е призната в ЕС. Накрая стана ясно, че няма дори статут за временно пребиваващ гражданин в България".
Англичани, които са на алкохолен туризъм в България постъпват за лечение в болницата в Габрово. През тази седмица от Бургас е бил изпратен друг жител на Обединеното кралство, който живее в едно от местните села. Човекът е пострадал след употреба на алкохол и сбиване, съобщи Дарик.