Турция повече не може да приема сирийски бежанци
Секция: СВЯТ
19 Септември 2014 20:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция повече не може да приема сирийски бежанци

/КРОСС/ Турция реши да отвори границите си за сирийските граждани, но страната няма повече възможности да се справя с притока на хора. Това съобщи РИА "Новости", позовавайки се на служител в бежански лагер в провинция Шанлъурфа в южната част на Турция.

Хиляди сирийски бежанци преминават през границата с Турция заради продължаващите сраженията между терористите от "Ислямска държава" и кюрдите от сирийската Партия на демократичния съюз и потокът не спира.
"Турция, демонстрирайки своята човечност и братски чувства към сирийците, отваря своята границата, но тя не е в състояние да се справят с тях", признава събеседникът.
По думите му турските власти не са очаквали напливът да е толкова голям.
"В лагерите сега има около 220 000 човека, останалите 1,3 милиона са разпръснати из цялата страна и преживяват както могат. Сега се очаква още десетки хиляди сирийци да преминат границата. Ако всички тези хора не бъдат под контрол, в Турция ще започнат проблеми", казва той.
И припомни, че в средата на август властите в южния град Газиантеп са решили да преместят сирийците в бежански лагер, защото създавали неудобство за местните жители, но "вече няма място къде да се преселват, защото всички лагери са пълни", казва източникът.