ЦРУ преустановило шпионажа в Западна Европа
Секция: СВЯТ
19 Септември 2014 21:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЦРУ преустановило шпионажа в Западна Европа

/КРОСС/ ЦРУ частично е преустановило шпионажа в Западна Европа, съобщи АП. Според агенцията, "паузата е направена, за да се прецени доколко следенето на съюзници е оправдано".
Според секретно разпореждане на ръководството на ведомството, на американските разузнавачи е забранено да провеждат едностранни операции, като например срещи с източници в западните правителства и наемането на нови хора.
"Служителите в ЦРУ все още могат да се срещат със свои колеги от разузнавателните служби на страните от Западна Европа за провеждане на съвместни операции с тях, както и да провеждат собствени операции с тяхно съгласие", съобщава агенцията.
Според АП, една от причините за решението на ЦРУ е скандалът, избухнал през лятото между Съединените щати и Германия. В началото на юли в Берлин бе арестуван бивш служител на германската Федерална разузнавателна служба, който срещу 25 000 евро е предал на ЦРУ секретни документи. Тогава германското правителство поиска от американските спецслужби да предоставят всички данни за шпионската си дейност на територията на страната и незабавно да я прекратят. Решението е повлияно и около скандала с Едуард Сноудън, който захранва медиите с