Хванаха 78 нелегални в столичен хостел
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Септември 2014 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хванаха 78 нелегални в столичен хостел

/КРОСС/ Полицията задържа 78 нелегални имигранти, настанени в хостел в центъра на София. По-голямата част от чужденците са от Афганистан, малка част идват и от Ирак.
Случаят е с рекордно задържане на нелегални бежанци на едно място при съвместната акция на СДВР и "Гранична полиция". Чужденците са платили по 2000 евро на човек от Истанбул, за да преминат българо-турската граница.
Крайната дестинация била Западна Европа. Бежанците са отведени в миграционния център от затворен тип в Бусманци.
"Трябва да предприемем всички наши стъпки за отвеждането им от страната, но имаме сериозни затруднения поради това, че ако самите чужденци не желаят доброволно да се завърнат в тези държави, които споменах - Ирак и Афганистан, посолствата не съдействат за тяхното връщане в страна по произход", каза за БНТ Йотко Андреев, зам.-директор на ГД "Гранична полиция" и директор на дирекция "Миграция" към МВР.
Хостелът, където са били задържи чужденците се намира в идеалния център на София. Хората от квартала разказват, че в една стая били настанени по 10 души. Сега се събира подписка за затварянето на хостела. Причината - непрекъснатия шум късно вечер.
Според директора на СДВР използването на хостели в центъра се предпочита от нелегалните имигранти. От СДВР и "Гранична полиция" продължават разследването по случая. Внезапните проверки ще продължат.

 

Снимка: Булфото, всички права запазени