Болницата в Кюстендил е на ръба
Секция: Здраве
21 Септември 2014 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болницата в Кюстендил е на ръба

София /КРОСС/ Държавните болници са на ръба на оцеляването. Заради забавено плащане по клинични пътеки от Националната здравно-осигурителна каса екипите са затруднени в работата си. Най-потърпевши се оказват пациентите.
Държавната болница в Кюстендил не е изключение от това правило. Тя е с над 100 годишна история. Бюджетът за тази година е в порядъка между 8,5 и 9 млн. лева. Парите са недостатъчни, за да се справят с увеличаващият се всяка година брой на пациентите, голяма част от които постъпват като спешни случаи.
В цифри за болницата в Кюстендил това излиза около половин милион годишно. Най-сериозно се усеща това намаление в реанимационния сектор. Според изп.-директор на болницата доктор Емил Николов решение на проблема с недостига на пари за здраве може да се намери, ако държавата преосмисли сега съществуващите критерии за откриване на частни болници.
"За мен това е непонятно нещо. Много нови болници. Имам чувството, че всеки месец се открива нова болница, а финансирането е еднакво за всички. Направете си сами сметка колко пари се дават за размножаването на толкова много здравни заведения", казва д-р Иванов.
До края на календарната година остават още три месеца. Счетоводно време за болниците и изпитание за хилядите пациенти, съобщи ТВ7.