Нов закон за горите и промени в режима за лова предлагат от „БСП лява България“
Секция: ПОЛИТИКА
21 Септември 2014 16:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов закон за горите и промени в режима за лова предлагат от „БСП лява България“

/КРОСС/ Нов закон за горите и лова е един от приоритетите ни в 43-ото Народно събрание. Това заяви кандидатът за депутат от Коалиция „БСП лява България" в област Смолян инж. Венцислав Венков, експерт по горско стопанство, пред избиратели в селата Борино, Чала, Ягодина и Буйново.
Венков се обяви за по-рационално използване на горите у нас и възстановяване на баланса като мярка за по-добро стопанисване на горите в социален и икономически аспект. „Ще върна икономическите свободи на горските стопанства. Решението на ГЕРБ да ги отнеме и съсредоточи в Държавни горски предприятия лиши българските гори от инвестиции, сигурност и честност", посочи Венков. По думите му така се ощетява цялата държава.
Според експерта, ако се върне икономическата свобода на горските стопанства те ще заделят по 20% от печалбата си за социални инвестиции в населите места, за които отговарят.
Венков се обяви за изцяло нов закон за лова. Според социалистите ловният сезон ще започва от 1 септември и ще бъде вече три дни, като освен събота и неделя ще може да се ловува и сряда. Според инж. Венков това ще даде възможност на заможните българи да упражняват хобито си. Венков се обяви и за покриване на щетите върху земеделски имоти от диви прасета. „В момента се обезщетяват само щетите от мечки, а набезите на глиганите са за сметка на хората, които нямат вина", заяви той.
Венков се обяви и за промяна в Кодекса за социално осигуряване, според които трудът на дървосекачите, да се зачита за първа категория, а на всички останали заети в горския сектор да се зачита за втора група. „Дърводобивът е сред най-рисковите професии в света, затова е редно този вид работници да се пенсионират наравно с миньорите", подчерта Венков.
На ваша страна сме само ние от левицата. ГЕРБ не ни даде никаква социална политика, 4 години при тяхното управление бяха замразени пенсиите и доходите, които никога няма да бъдат наваксани. Не може родопчани, бедните хора да плаща сметките на десните. Това заяви пред избирателите Дора Янкова, водач на листата на „БСП - лява България". Политиката на ГЕБР е дясна и е насочена към големите градове, откъдето идват гласовете им, а не към селища като родопските, каза Янкова.