Кунева: ГЕРБ направиха много грешки в обществените поръчки
Секция: ПОЛИТИКА
23 Септември 2014 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кунева: ГЕРБ направиха много грешки в обществените поръчки

/КРОСС/ "Реформиите в съдебната система, в образованието и в условията за бизнеса са три от приоритетите, от които Реформаторският блок няма да отстъпи, ако води разговори за участие в управлението на страната." Това заяви днес в сутрешния блок на БНТ водачът на РБ за 25 МИР-София Меглена Кунева.

"Реформаторският блок е най-добрата политическа сила, която може да направи реформата в съдебната система. Това е ясно от сравнение на програмите на партиите. Образованието е това, което ще задържи младите да не емигрират", посочи още тя.

"Условията за бизнеса са третото важно нещо и тук има факти, които няма да премълча. ГЕРБ направиха много грешки в обществените поръчки,имаше забавяне на плащанията към бизнеса и също така натиск върху малкия и среден бизнес, което е недопустимо. Това трябва да се поправи", категорична бе Кунева.

Тя подчерта, че РБ мина успешно стрес-теста си и излезе от него по-консолидиран и готов за управление. Ще избираме председател и други органи на 10 ноември, както предложи СДС, и това беше хладнокръвен избор, добави тя като допълни, че сега блокът е обединен и с голямо желание за победа.

На въпрос кой би водил коалиционни преговори след изборите, Кунева каза, че ако се стигне дотам, решенията ще се вземат в съгласие с петимата лидери на партиите в блока.

"Не изключвам възможността един от нас да бъде излъчен да води разговори, но да се има предвид, че нашият приоритет е съдебната реформа и ние от това не отстъпваме", подчерта Кунева.

"Ако визирате преговори, да, аз мога да преговарям", отговори Кунева на въпрос дали тя самата би преговаряла за бъдещите политика на РБ в парламента.

На въпрос за програмите на РБ и ГЕРБ, Кунева каза, че позициите трябва ясно да се изразят - "в 30 % от програмите ни с ГЕРБ се различаваме. И в тези 30 % трябва да решим къде може да се постигне национален консенсус и кои параметри оставяме за следващите 3-4 години", добави още тя като бе категорична, че самата партия ГЕРБ се нуждае от сериозен коректив, което е полезно и за тях, и за обществото.

Кунева призова да се подкрепят жените в политиката и хората да ползват преференциите. Това е насочен вот за здравеопазване и образование, допълни тя, защото жените са чувствителни към тези теми, пряко касаещи здравето и бъдещето на децата.