Жельо Желев: Политиците ни нямат опит за управление в демократични условия
Секция: ПОЛИТИКА
23 Септември 2014 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жельо Желев: Политиците ни нямат опит за управление в демократични условия

/КРОСС/ "Политиците ни нямат опит за управление в демократични условия." Това каза в сутрешния блок на ТВ7 „Добро утро, България" Жельо Желев, президент на България в периода 1990-1997 година.

"Политиката е мръсна работа, когато политиците я направят такава. Но и по принцип тя си е тежка и неблагодарна работа. Често пъти тя завършва с убийства, в зависимост от режима. Политиците ни нямат никакъв опит да управляват държава в условията на демокрация", отбеляза Желю Желев.

Относно предстоящото управление бившият президент смята, че винаги може да се направи коалиция. "Коалиция винаги може да се направи, стига да е с подбрани хора, които ще вършат работа и се отнасят сериозно към обществената работа. Българският характер не е чак толкова лош, колкото мислим. Дори е добре, че нашите политици, художници, писатели критикуват националния характер. В другите народи тая работа - да бичуваш лошите страни на националния характер, не е толкова добре застъпена", каза Желев.

"Няма лоши коалиции, има лоши хора, които ги правят. Дори много далечни партии могат да направят коалиция. Когато страната трябва да се спасява, няма десни и леви. Няма опасност много власт да се концентрира в ръцете на един човек. Има различни механизми, които ограничават това", каза още той.