/КРОСС/ От днес, 23.09 стартира първият по рода си Конкурс за рецепти с люти чушки, с което официално се поставя началото на честванията на Деня на лютата чушка в България.
Инициативата за обявяването на Ден на лютата чушка е Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите - 7 (А.Р.И.З. - 7) и от тук нататък ще се чества ежегодно в последната събота на месец септември.
Идеята за празника идва от широката употребата на лютите чушки в традиционната ни кухня и присъствието на зеленчука във фолклора ни. Целта на празника е да популяризира полезните действия на лютите чушки, непознати за много хора. Умерената ежедневна употреба на зеленчука може да повлияе положително върху здравето на българина по естествен път и в унисон с традициите ни. В допълнение, лютите чушки като част от бита, културата и националната ни кухня могат много успешно да ни помогнат да откроим и запазим идентичноста си в Обединена Европа.
Желаещите да се включат в конкурса за рецепта могат да го направят от днес до 23 октомври в една от трите категории - Супа, Основно и Разядка. Най-добрите рецепти от всяка категория ще получат парична награда и всички ще бъдат отличени с грамоти за участие. Всеки участник има право да участва в една или във всички категории като изпрати рецептата си на имейл info@culinaryfestival-bg.com или като попълни бланката за рецепти и задължително приложи снимка на приготвеното ястие, име, възраст и координати. Единственото изискване към участниците е да са навършили 18 години към 23.09.2014 г.
Първият етап от конкурса ще е на страницата на Празник на лютата чушка - България във Фейсбук, където ще можете да гласувате за фаворитите си. С приключването на първия етап във всяка категория ще има по 10-ма финалисти - тези, събрали най-много харесвания, от които жури от 21 членове ще отличи победителите.
Награждаването ще е по време на церемонията по раздаването на наградите „Пазител на традициите" на 14.11. 2014 г..