Възможно е да има сензация и учените да разберат как се е зародил животът на Земята
Секция: Наука
25 Септември 2014 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Възможно е да има сензация и учените да разберат как се е зародил животът на Земята

/КРОСС/Възможно е да има сензация и учените да разберат как се е зародил животът на Земята. Това каза рускинята Елена Серова, която е включена в международния екипаж, който на 26 септември ще полети към Международната космическа станция. Тя е първата жена, която Русия ще изпрати в космоса от 20 години насам, предаде ИТАР-ТАСС.

По план екипажът МКС-41/42 ще проведе в космоса около 50 експеримента. Един от най-интересните е "ТЕСТ", който вероятно ще помогне да се даде отговор на въпроса как е възникнал животът на Земята.

"Ние редовно вземахме проби от повърхността на илюминаторите, за да разберем дали се зацапват от отработеното гориво на двигателите и съвсем случайно учените откриха там бактерии. Всички бяха шокирани", разказва Серова.

"Започнахме да умуваме как е възможно това. Бактериите бяха живи, а една от тях се среща в Балтийско море. Фантазията в такива ситуации се развихря. Сега търсим отговор на това. Възможно е да има сензация и учените да разберат как се е зародил животът на Земята", прогнозира руската космонавтка.

Тя обяснява, че за разлика от други жени космонавтки, няма да подстригва дългата си коса. Всички с нетърпение очакват как Елена ще покаже в реално време миене на дълги женски коси в състояние на безтегловност за 5 минути.