Мтел пуска сателитна телевизия
Секция: ИКОНОМИКА
25 Септември 2014 13:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мтел пуска сателитна телевизия

/КРОСС/ Мтел обяви, че пуска цифрова телевизия през сателитна технология (DTH) с покритие в цялата страна. Отличното качество на връзката е гарантирано от модерния телепорт в Афленц, Австрийските Алпи, новия сателит, изведен преди 2 години и по-голямата антена (80 сантиметра диаметър), която осигурява 2 децибела по-силен сигнал от конвенционалните антени с диаметър 60 сантиметра. Телекомът ще предлага на клиентите си над 150 телевизионни канала, от които над 20 HD канала. Потребителите ще могат да избират между 3 пакета в зависимост от нуждите си, като предимство на услугата на Мтел е, че дори най-малкият пакет дава достъп до HD канали.

Новата услуга беше представена от Танасис Кацирубас, главен изпълнителен директор на Мтел и Адриан Йежина, главен директор „Мултимедия и фиксирани услуги" в компанията. България изпреварва Европейския съюз по проникване на платената телевизия - делът на платената телевизия у нас е 85%, докато средно в ЕС делът й е едва 60%, съобщи главният изпълнителен директор на Мтел. „В България този тип услуги се предлагат на далеч по-ниски цени от средните за Европа", обясни г-н Кацирубас и допълни: „Средните приходи на месец от клиент в ЕС са 22,36 евро, а в България - три пъти по-малко - 7,47 евро." От представеното проучване стана ясно, че българите гледат телевизия средно по 225 мин. на ден, като 60% гледат телевизия всеки ден, а 31% по няколко пъти на ден. Най-гледани са филмите - 80% от зрителите избират най-често тях, а 75% - новини. Въпреки богатия избор от телевизионни канали най-често гледаните са не повече от 7.

Адриан Йежина представи опита на Telekom Austria Group в предоставянето на цифрова телевизия през сателитна технология и разкри детайли относно новата услуга на Мтел. Оборудването за нея включва сателитна чиния, конвертор, HD сателитен приемник и смарт карта. При сключване на 1 и 2-годишен договор се предоставя безплатно, а при безсрочен договор може да се закупи от Мтел. Цената на Икономичен пакет за абонати на Мтел е едва 9,90 лв. на месец при 2-годишен договор.

Сателитната телевизия на Мтел предоставя допълнителни функции като електронен програмен справочник, запис на предавания, възпроизвеждане на видео и снимки, родителски контрол и настройка на дистанционното на цифровия приемник, така че да работи с телевизора и да се ползва само едно дистанционно управление за по-голямо удобство.