Шоу с роботи на панаира в Пловдив
Секция: Технологии
26 Септември 2014 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шоу с роботи на панаира в Пловдив

/КРОСС/Шоу с роботи е една от предвидените атракции на Международния технически панаир в Пловдив, който започва на 29 септември. Деца от Националното училище по роботика в Пловдив ще покажат различни модели, като подобна изява ще се състои за първи път на панаира.

Състезания с „умните машини" по сглобяване на кубчето „Рубик", демонстрации и прожекции на филми за промишлена роботика ще има всеки ден в палата 8. Събитието се провежда под надслов „Рестарт на българската икономика чрез роботизация", за да подскаже идеи за този бизнес, който някога е бил развит у нас, обясни д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив.
Шоуто с роботи допълва списъка на иновативните продукти. Сред 13-те световни новости е и първият български електромобил, който се зарежда със слънчева и вятърна енергия. Той не изхвърля във въздуха вредни вещества, а неговата ефективност е над 95%, твърдят създателите от "Джи-Ка 1". Те са конструирали и хибридна електроцентрала от ветрогенератор и слънчев панел, съобщава technews.bg.

Първата в света трибополимерна нишка за 3D принтери ще представи компанията „Хенлих". Новият материал е до 50 пъти по-устойчив на износване в сравнение с конвенционалните материали, обясняват нейни експерти.
За първи път на нашия пазар излиза и онлайн системата за изработка на персонализирани календари на „Айпринт". Чрез уеб-базираната платформа всеки може да създаде и поръча календар по свой вкус.
Общо 30 новости присъстват на Международния технически панаир в Пловдив, наред със стоки, пуснати на пазара през последните две-три години. По повод 70-ото юбилейно издание, панаирът намали цената на билетите с над 30%. Билетът ще струва 4 лева, за инвалиди, пенсионери и ученици - 2 лв., а карта за цялата седмица - 12 лева.