Руски телекомуникационен спътник беше успешно изведен в орбита
Секция: Наука
28 Септември 2014 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски телекомуникационен спътник беше успешно изведен в орбита

/КРОСС/ Русия успешно изведе на геостационарна орбита телекомуникационен спътник с помощта на ракетата-носител „Протон". Стартът бе следен с особено внимание след като през май ракета от подобен тип претърпя авария.

Изведеният в орбита космически апарат „Лъч" ще помогне на руската навигационна система ГЛОНАСС да постигне точност до по-малко от 1 м, което e съпоставимо с качествата на американския GPS. Освен това телекомуникационният спътник ще осигурява връзка с руската част от Международната космическа станция, с космическите апарати на ниска орбита, както и с ракетите-носители.

Преди четири месеца предишният старт на „Протон-М" заедно с ускорителя „Бриз-М" беше помрачен от авария, която не позволи на най-мощния руски телекомуникационен сателит „Експрес" да достигне зададената орбита и той изгоря в плътните слоеве на атмосферата.

Комисията, която разследваше инцидента, стигна до извода, че повредата е била в един от двигателите на третата степен и така ракетата е станала неуправляема. Един от членовете на комисията тогава заяви, че е била разглеждана и версията за саботаж, но информация дали тя е била потвърдена, или отхвърлена не се появи.