Всеки трети студент по медицина иска специализация в чужбина
Секция: Здраве
29 Септември 2014 07:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Всеки трети студент по медицина иска специализация в чужбина

/КРОСС/ Всеки трети студент по медицина иска да специализира в чужбина, та дори у нас да се отпуснат повече бройки държавна поръчка, за които не се плаща. Това прави 30 на сто от бъдещите ни лекари, показва проучване на Медицинския университет в София, съобщи заместник-ректорът по учебната дейност проф. Каролина Любомирова, цитирана от в."Монитор".

Младите не се блазнят да останат у нас дори за по-високи заплати и дори назначаване на редовни щатове в болниците, докато специализират, а не само на специализантски договори. В чужбина ги привлича възможността да работят с
медицинска техника от висок клас и да са в крак с научните достижения още с въвеждането им.

Младите лекари, които остават у нас, масово избират напоследък да специализират акушерство и гинекология, ендокринология и гастроентерология, показват още данните на Медицинския университет в София.

Оказва се, че вече има и известен ръст на броя на желаещите да специализират анестезиология и реанимация. Тази специалност бе сред най-пренебрегваните през последните десетина години. В резултат броят на анестезиолозите падна драстично. Към момента в цялата страна те са между 700 и 800 души, като по-голямата част от тях са съсредоточени в големите болници в София, Варна и Пловдив. Общинските лечебни заведения изпитват най-остър дефицит за тях.

Оказва се, че у нас се падат по 1,6 анестезиолози на една болница. Вече няма лечебно заведение в страната, в което да няма поне един незает щат за такъв специалист. Известно е, че сред официално регистрираните анестезиолози има много специалисти, които
не работят в клиники и отделения а във фирмени представителства например, не са малко и медиците в пенсионна възраст.

Все още обаче малко са кандидатите да специализират клинична токсикология, патология, неонатология, педиатрия и вирусология, тъй като тези специалности не са доходоносни.

1433 студенти редовна медицина са приети тази учебна година в Медицинския университет. От тях 180 души са в държавна поръчка медицина, 140 - дентална медицина, и 120 фармация.