Лавров: Русия няма да се нагажда спрямо изискванията на САЩ
Секция: Русия
29 Септември 2014 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Русия няма да се нагажда спрямо изискванията на САЩ

/КРОСС/ Русия няма да се нагажда в действията си спрямо изискванията на САЩ по въпроса за Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде телевизионния канал Bloomberg.

Според министъра, американската страна неведнъж е предлагала да предостави критерии, спазването на които евентуално би могло да премахне санкциите в бъдеще. „Ние няма да правим това", категоричен е Лавров.

„Нямаме никакво намерение да променяме позицията си, защото смятаме, че тя е справедлива. Ние мислим преди всичко за украинския народ и ще правим всичко каквото е по силите ни, за да се спазват и изпълняват договореностите от Минск, с цел да се постигне урегулиране на ситуацията", добави той.

„Но ще правим всичко това само заради нашата близост с украинския народ, защото те са наши братя и сестри, а не за да зарадваме някого отвъд океана", подчерта Сергей Лавров.

„Основният проблем е в това, че ние сме заинтересовани в нормализирането на тези отношения (със САЩ), но не ние сме ги разрушавали. И сега е необходимо това, което американците ще нарекат „презареждане", а може би ще бъде измислено и нещо друго, например „презареждане №2" или „презареждане2.0".

Председателят на Европейски съвет Херман ван Ромпей също заяви по-рано, че ЕС още през септември ще преразгледа своите санкции спрямо Русия, ако мирният план в Украйна започне да се изпълнява. В конфронтацията си с Русия, ЕС има заложени на карта много повече икономически интереси, за разлика от САЩ. Европейските страни с приближаването на зимата все повече зависят от руския газ.

Също така, Лавров обвини Европейския Съюз в опити за „едностранно постигане на икономически предимства" за сметка на подписването на споразумението за асоцииране с Украйна. Лавров намекна, че именно заради това споразумение са били „организирани" протестите, довели до военния преврат и свалянето от президентския пост на Виктор Янукович, както и отказа от Митническия съюз с Русия.