Ботев: Туризмът индиректно вкарва в икономиката ни над 5.5 млрд. евро
Секция: Туризъм
29 Септември 2014 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ботев: Туризмът индиректно вкарва в икономиката ни над 5.5 млрд. евро

/КРОСС/ Туризмът вече е структуроопределяща индустрия за българската икономика и ролята на държавата за неговото развитие е ключова. Отрасълът формира 13.6% от БВП на страната ни, а ако се изчислят също стоките и услугите от други отрасли, които се реализират чрез туризма или имат отношение към него, този дял би бил много по-висок. Това заяви служебният зам.-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев пред участниците в обществената дискусия „Дневният ред на България - национални цели и приоритети в туризма", организирана от БАН и в. „Стандарт".
Ботев съобщи, че по данни на Световната организация по туризъм към ООН за 2013 г. туризмът дава 3.2 млрд. евро директен принос към икономиката на страната ни, а индиректно вкарва в нея над 5.5 млрд. евро. Според коефициента LPT, измерващ съотношението между местно население и чуждестранни туристи, ние сме десетата дестинация в света с повече чуждестранни туристи от собственото си население, поясни Ботев. Той подчерта, че България има огромен потенциал във всяко отношение да развива отрасъла като устойчив и структуроопределящ в дългосрочен план.
Зам.-министър Ботев благодари на БАН за сериозната помощ с експертиза и информация при създаването на Стратегията за устойчивото развитие на българския туризъм с хоризонт 2030 г., подготвена от МИЕ. Той изтъкна и огромния принос на работещите в сектора, благодарение на които годината няма да приключи негативно въпреки незапомнените от 80 години дъждове и административните пречки. Към момента имаме ръст от 6.7% повече чужденци, посетили страната ни, каза Ботев. Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ за първите 6 месеца на годината са над 1.7 млрд. евро, което е 3.6 на сто повече спрямо същия период на миналата година, допълни ресорният зам.-министър.
Туризмът е на всички, обобщи той. Отношението към него трябва да е като към националния отбор и да генерира представите ни за България и за всичко онова, с което ни е надарила природата - култура, история, топло море, високи планини, най-висока концентрация на термални минерални води, съхранена природа. Всички ние, държавата и бизнесът трябва да се обединим около идеите какво да се направи още в туризма, за да се развива устойчиво.
Според международната статистика най-възходящата, най-бързо развиваща се индустрия след IT-технологиите е именно туризмът и нашите експерти в бранша стават все по-конкурентни в Европа. От няколко години те все по-често са канени в чужбина и голяма част от регионалните стратегии за развитието на международни курорти вече се осъществяват с тяхно участие. Нека им дадем признание и вътре в страната, обобщи зам.-министър Ботев.