Над 270 малки и средни фирми от Русия имат интерес към България
Секция: ИКОНОМИКА
29 Септември 2014 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 270 малки и средни фирми от Русия имат интерес към България

/КРОСС/ От началото на тази година над 270 малки и средни фирми от Русия са проявили интерес към България, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на руската Агенция за подкрепа на малките и средни предприятия Константин Сергеенко, който е сред участниците в двудневната среща на бизнеса от Русия и България, организирана от Българо-руската търговско промишлена палата в Албена.
"При нас членуват над 5 хил. компании, като от началото на година 7 дружества са се договорили и имат своите български партньори" - каза Сергеенко. Той добави, че ембаргото, налагано от Европа дава отражение, но към момента все още руските фирми и агенцията не са правили изчисления.
"Основно ембаргото и санкциите касае големите фирми, а по-малките - не. Нашата агенция е точно в подкрепа на малкия и среден бизнес и мога да заявя, че тези, които имат контакти намират начини да преодоляват пречките. Вече има един оформен триъгълник в търговско-икономическо отношение Русия-Беларус-България" - заяви още Сергеенко. Той добави, че в годините страната ни е загубила своя дял на руския пазар, като основно сега плодове и зеленчуци Русия внася от Полша и Холандия. "Именно такива форуми са пътят за преки контакти" - каза Сергеенко.
Общо над 50 фирми от България и Русия взеха участие в събитието, като председателят на БРТПП Жельо Добрев обяви, че българската палата има контакти със 174 регионални търговски палати от Руската федерация.
"Русия заема три първи места в търговско-икономическите отношения на страната ни - 12 на сто от общия търговски стокооборот на България е с Русия. Федерацията държи и 20 % от общия внос на България, а между 50 и 70 на сто е делът на отрицателното търговско салдо. По наши данни над 350 хил. руснаци имат имоти в България, а над 22 хил. от тях вече имат и българско гражданство" - каза Ж. Добрев. От българска страна с презентации се представиха фирми от производството, строителния бранш, недвижимите имоти, туризма и хранително-вкусовата промишленост, съобщи standartnews.com.