Издръжката на четиричленно семейство скача със 187 лв.
Секция: ИКОНОМИКА
29 Септември 2014 18:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Издръжката на четиричленно семейство скача със 187 лв.

София /КРОСС/ След повишението на цената на тока с около 10 процента месечната издръжка на четиричленно семейство с две деца, които са харчили 2 375 лева, ще се увеличи със 187 лева. Това изчисли в ефира на Дарик независимият финансов експерт от КТ „Подкрепа" Мика Зайкова. По думите й най-голям процент от това завишение на издръжката ще заемат разходите за храна.
Мика Зайкова разкритикува повишаването на цената на тока, както и предложената от служебното правителство актуализация на тазгодишния бюджет.
Според финансовият експерт тези стъпки, плюс намерението с инструкция на НАП да се ограничи броя на хората на минимална заплата, чиито данъци трябва да бъдат възстановени - всичко това „минира" следващото правителство.
„Стъпвам на изчисленията на колегите от КНСБ за издръжката на живот през първото 6-месечие, като леко я завишавам във връзка с това, че от 1 юли се увеличи парното, а с 5% се увеличи и токът. За четиричленно семейство с две деца - тийнейджъри, началната издръжка, вместо 2240 лв., както колегите от КНСБ бяха изчислили, аз я изчислих на 2375 лв. Само около 15-20% от домакинствата имат такъв доход на човек - по 560 лв. си е много. Така че за тези, които имат такъв доход, ще се увеличи на месец издръжката със 187 лв. защото електрическата енергия влиза практически във всяка себестойност и с натрупване вдига цените".
Според Зайкова при семействата с по-ниски доходи, особено работещите бедни, увеличението ще е от порядъка на 47-50 лв.
„Най-голям относителен дял има храната. От тези 187 лв. 120 лева са завишение на храната, не искам да си помислям за пенсионерите", добави тя.
Зайкова коментира и излезлите съобщения в последните дни, че заради дефлацията ще се намалят и пенсиите.
„Както вървят нещата, поне 1,5% ще има ръст на пенсиите. Според мен това е нарочно пуснат слух, защото някой си прави сметка да замрази доходите не само от заплати, но и от пенсии".