Русия започва разследване за геноцид на рускоезичното население в Източна Украйна
Секция: Русия
29 Септември 2014 21:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия започва разследване за геноцид на рускоезичното население в Източна Украйна

/КРОСС/ Следственият комитет на Русия започва разследване за геноцид на рускоезичното население в Източна Украйна. Това заяви говорителят на институцията Владимир Маркин.
"Следственият комитет започва наказателна процедура за геноцид на рускоезичното население, живеещо на териториите на Донецка и Луганска народна републики", заяви говорителят на институцията Владимир Маркин.
Разследването е установило, че "в периода от 12 април 2014 г. до момента, в нарушение на Конвенцията от 1948 г., както и на други международни правни актове, осъждащи геноцида, неидентифицирани лица от висшето политическо и военно ръководство на Украйна, украинските въоръжените сили, Националната гвардия на Украйна и "Десен сектор" са издавали заповеди, насочени към пълното унищожаване на рускоговорящите граждани, живеещи на територията на Донецка и Луганска републики", посочи Маркин.
По думите му използването на тежки оръжия и на авиация по време на конфликта е причинил смъртта на най-малко 2500 души и унищожаването на над 500 сгради на цивилни в областите Донецк и Луганск.
Според ООН конфликтът в Източна Украйна е отнел за пет месеца живота на 3200 души и е предизвикал преместването на 600 000 цивилни.