Инженерите масово не се реализират по професията си
Секция: ИКОНОМИКА
30 Септември 2014 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инженерите масово не се реализират по професията си

/КРОСС/ Болшинството от инженерите у нас - 76%, не се реализират по професията си. Това става ясно от Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020, публикувана на сайта на образователното министерство за обществено обсъждане. Едновременно с това обаче именно инженерните специалисти са най-търсените кадри у нас и през следващите години се очаква остър недостиг. Затова и една от целите, заложени в стратегията, е 31% от висшистите ни да са завършили инженерни специалности до 2020 г. В момента делът им е 21%, пише в."Монитор".

Страната ни обаче е на предни места по заетост на инженерите. Те са най-търсени от работодателите, защото бързо учат различни материи и са приложими в много области. Има и случаи на инженери, които, макар че имат диплома от университет, работят на позиции за среднисти, таксиджии или монтьори.

Бизнесът да бъде стимулиран да инвестира в наука
предвижда още националната стратегия за наука. Идеята е техните разходи за изследователска и развойна дейност да бъдат признавани на 200% при корпоративното подоходно облагане.

Учените у нас масово застаряват. Почти половината от професорите в страната са над 65 години, пише още в стратегията. Едновременно с това по последни данни на образователното министерство в страната ни няма нито един професор под 35 години.