Цветелин Кънчев: Има двоен стандарт при купуването на гласове
Секция: ПОЛИТИКА
30 Септември 2014 08:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветелин Кънчев: Има двоен стандарт при купуването на гласове

/КРОСС/ "Истинският българин и истинските цигани не си продават гласовете, това го правят само ганьовците и мангасарите. Нагледен пример беше как една партия, която вкара евродепутати, раздаде 1.2 милиона лева на евроизборите в квартал „Факултета" и накрая получи от там едва сто петдесет и няколко гласа." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Цветелин Кънчев, председател на „Евророма".

"Тенденцията и голямата продажба на гласове съм забелязал, че е в големите градове и големите махали, а не в малките населени места, където аз обикновено ходя", поясни той.

"При купуването на гласове има двоен стандарт, защото при българите един глас върви за 50 лв., а при циганите 20 лв.", посочи още той.

"Некадърното управление на всички партии по време на прехода доведе голяма част от хората в страната да си продават гласовете. Мизерията в някои райони на страната е толкова голяма, че населението там просто е принудено да се съгласява с това." Това каза от своя страна Боян Расате, председател на „Български национален съюз - Нова демокрация".

"Разбира се, че има купуване на гласове и това може да се установи във всички бедни райони в България", добави националистът.

"В Българския национален съюз никога не сме нападали представителите на различни етнически общности и сме заявявали, че циганите и ромите са жертва на лошото управление на политиците през годините, които нямат никакъв интерес да решат ситуацията и положението с тях. Проблемите в Катуница, в Родино и други места естествено, че са на етнически принцип. Да, те може да са възникнали от някаква битова ситуация, но в основата са си етнически. Докато циганите в България са привилегировани в много отношения в сравнение с останалите граждани на страната такива сблъсъци и конфликти ще има", смята Боян Расате.

"Състоянието, в което се намира циганската общност е изключително и отговорност на държавата и всички партии управлявали по време на прехода. Затова аз призовавам циганите да престанат да гласуват именно за партиите на прехода и да гласуват за националистическите партии", каза националистът.

"Всичко под българското небе се купува и продава, независимо дали става въпрос за избиратели, наблюдатели и така нататък. Политиците и управляващите в страната са си изготвили и приели така законите, че да имат възможността и условията да практикуват подобни дейности." Това каза от своя страна кандидат-депутатът Райко Живков.

"Проблемът с ромската общност в България е много сериозен и голям, и той трябва възможно най-скоро да бъде поставен сериозно на масата, защото това е като бомба със закъснител в държавата ни. От сегашната ситуация страда цялата ни страна", каза Живков.

"За съжаление в момента пазара на труда в България е силно капсулиран по отношение на представителите на ромската общност. Българските роми трябва най-сетне да гласуват по съвест", подчерта той.