Задържан за подкуп зам.-кмет излиза от ареста
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2014 19:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задържан за подкуп зам.-кмет излиза от ареста

Велико Търново /КРОСС/ Великотърновският апелативен съд потвърди изменението на мярката за неотклонение на зам.-кмета на Плевен Алексей Зелов в „подписка". Това става ясно от определение на апелативните съдии, с което се потвърждава определението на Окръжен съд - Плевен от 5 септември.
Производството пред Великотърновския Апелативен съд е образувано по частен протест от Софийска градска прокуратура, с който се правят оплаквания, че срокът на задържането в досъдебното производство съобразно разпоредбата на чл.63, ал.4 от НПК не е изтекъл, както и че при изменение на мярката за неотклонение по отношение на Зелов, в по-лека съществува реална опасност той да се укрие, тъй като е руски гражданин и е обвинен в тежко умишлено престъпление, за което се предвиждат от 3 до 10 години „лишаване от свобода", се посочва в съдебните материали.
Съдът обаче е приел, че протестът е неоснователен. Един от мотивите на магистратите е, че Зелов е с чисто съдебно минало, много добри характеристични данни, трайна уседналост в гр. Плевен и постоянен адрес, има семейство и дете.
Също така Апелативният съд във Велико Търново е потвърдил и разпореждане на Окръжния съд в Плевен, с което съдията-докладчик по делото прекрати съдебното производство на основание чл.248, ал.2, т.3 от НПК и го е върнал на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. Става въпрос за това, че в обвинителния акт бе посочено, че обвиняемият Зелов е взел 4000 лв., а е отразено, че „в плика се съдържали 14 бр. банкноти с номинал 100 лв., на обща стойност 4 000 лв...". Съдът е приел, че при така отразеното е налице неяснота относно предмета на престъплението, тъй като с оглед на броя банкноти и техния номинал установената в плика сума следва да бъде 1400 лв., а се твърди, че общата стойност възлиза на 4 000 лв.
И двете определения са окончателни.