НЗОК изплаща разликата в потребителската такса за пенсионерите за юли
Секция: Здраве
30 Септември 2014 20:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НЗОК изплаща разликата в потребителската такса за пенсионерите за юли

София /КРОСС/ Националната здравноосигурителна каса получи средствата за м. юли т.г., необходими за изплащане на изпълнителите в извънболничната медицинска и дентална помощ на разликата в потребителската такса за пенсионерите. Средствата, в размер на 1 592 096 лв., са трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ) по ред, определен в Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г., и се разпределят в зависимост от заявките на районните здравноосигурителни каси (РЗОК).
РЗОК ще подготвят и изпратят платежни нареждания към изпълнителите на извънболнична помощ чрез търговските банки към системата за бюджетно разплащане СЕБРА.
На 21 август т.г. управителят на НЗОК - д-р Румяна Тодорова, и министърът на здравеопазването - д-р Мирослав Ненков, утвърдиха Правила за определяне и предоставяне на трансферите по §.2, ал. 3 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗБНЗОК за 2014 г.
На 26 август т.г. НЗОК е изпратила писмо до МЗ за необходимостта да бъдат преведени средствата за м. юли, като с писмо на 11 септември т.г. е напомнила, че все още трансферът не е осъществен. На същата дата управителят на НЗОК е поискала да бъдат осигурени и средствата за изплащане на разликата в потребителската такса в извънболничната медицинска помощ за пенсионерите и за м. август 2014 г.
Потребителската такса, дължима при лечение в болнични заведения, остана 5,80 лв. и е задължителна както за пенсионери по възраст и осигурителен стаж, така и за останалите здравноосигурени, ако не са освободени от заплащането й.