БСП настоява за по-голям ресурс за насърчаване на раждаемостта и за „ин витро“ процедури
Секция: ПОЛИТИКА
30 Септември 2014 21:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП настоява за по-голям ресурс за насърчаване на раждаемостта и за „ин витро“ процедури

/КРОСС/ В новия парламент групата на „БСП - лява България" ще води политика за акумулиране на сериозен финансов ресурс за постепенно решаване на демографските проблеми, за насърчаване на раждаемостта и особено за улесняване на процедурите „ин витро", от които имат нужда много български семейства. Това заяви Дора Янкова, водач на листата на „БС - лява България" пред избирателите в смолянските села Виево и Кутела. Заедно с Янкова бяха и кандидатите за народни представители д-р Мариана Методиева и Георги Славов.
Ангажираме се политически да подкрепим отново да има финансов механизъм като Публично инвестиционната програма, който успешно работеше при нашето правителство, заяви Янкова. Благодарение на усилията ви като депутат и благодарение на тази програма имаме нова улица до мандрата и табелата, казаха хората от Кутела. Янкова допълни, че с финансиране от тази програма са изградени и улица в Славейно, улица и водопровод във Виево, вътрешни улици в Петково и Могилица, както и редица други обекти в малките селища на община Смолян. Заедно със спортни и инфраструктурни обекти в областния център правителството на Орешарски додаде на Смолян общо 10 330 000 лева от бюджета.
Във Виево Дора Янкова разговаря с няколко приемни майки, подчертавайки, че това на практика е една нова професия и необходима социална дейност.
Много майки във Виево остро поставиха въпроса за недалновидно решение на директорката на средищното училище в Момчиловци училищният автобус да не взима децата от селото, а те да ходят пеш 1 км по опасен път. Дора Янкова и общинският съветник Петър Харадинов се ангажираха да проучат и решат проблема.
Проблемите на здравеопазването са един от най-важните приоритетни на левицата, обясни д-р Методиева. Хората от Кутела изключително остро поставиха въпроса за прозрачността и справедливостта на финансирането на здравните дейности. В триъгълника лекари - фармацевтични компании - пациенти интересите на пациентите са най-незащитени, казаха избирателите. Те поставиха и въпроса за корекция на законодателството, въведено при управлението на ГЕРБ, поради което след предстоящото пенсиониране на местния лекар, хората ще трябва да ходят при личен лекар чак в Смолян. Кандидатите на левицата
Подкрепете ни като левица, имаме нужда от много политическа енергия, защото няма друга политическа сила, която да защитава бедните. Ако харесвате определени хора, а не политика - гласувайте за тях, но не се сърдете, че няма кой да ви пази от обедняване и унижение, обясни Дора Янкова. Тя каза, че в момента служебното правителство, чиито мандатоносител е президентът Плевнелиев, подгрява сериозното бъркане в джоба, което влиза в дясната политика, заявявана от ГЕРБ. Служебният социален министър готви данък върху пенсиите, удължаване с 8,5 години на възрастта за пенсиониране на миньорите, орязване правата за пенсиониране на военните и полицаите. Едновременно с това започва увеличаване на тока с 10 на сто, от ДКЕВР говорят за до 50% увеличение. В програмата на ГЕРБ е залегнало въвеждането на нов данък от 2%, който ще прибират общините. „Не очаквайте дясна партия да брани интересите на по-бедните социални групи - тя може да ви направи само по-бедни", каза Янкова.
Георги Славов даде за пример и отношението на десницата в миналия парламент към защитата на дребните български производители - предложения и изработен от левицата Закон за защита на българския производител, който регламентираше големите търговки вериги да изкупуват и поддържат 30% от асортимента си от местни производители, бе спрян от президента, малко преди разпускането на парламента и нямаше как да бъде прегласуван, припомни Славов.