Огнян Минчев: Сараят ще запази практически контрол върху НС и излъченото от него правителство
Секция: ПОЛИТИКА
01 Октомври 2014 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огнян Минчев: Сараят ще запази практически контрол върху НС и излъченото от него правителство

/КРОСС/Досега ДПС се стремеше към ролята на балансьор в позиция на трета политическа сила. На тези избори ДПС цели превръщането си открито във втора политическа сила.

Сараят ще запази практически контрол върху Народното събрание и излъченото от него правителство. Но най-значимият и системен ефект от маргинализирането на БСП и превръщането на ДПС във втора политическа сила ще бъде устойчивата етническа кантонизация на българската политика, а оттам - и на българската територия. Турци, цигани и помаци (поне част от българите мохамедани) срещу българи-християни (друг е въпросът доколко са християни днес българите).

Коментарът е на политолога Огнян Минчев, публикуван в профила му във Фейсбук.

Ето какво пише Минчев:

Емисари на ДПС масово изкупуват циганския вот в страната. С рухването на БСП в поредната катастрофа, вакуумът се запълва от коалиционния им партньор. Досега ДПС се стремеше към ролята на балансьор в позиция на трета политическа сила. Дано греша, но целите на движението са променени, а амбициите - пораснали. Ангажирането на Москва с кризата в Украйна, фокусът на Брюксел върху Ислямска държава дават на Анкара време и пространство за създаване на нови facts on the ground в други периферии - на Балканите например. На тези избори ДПС цели превръщането си открито във втора политическа сила. С помощта на своя политически хомункулус ББЦ Сараят ще запази практически контрол върху Народното събрание и излъченото от него правителство - ако бъде изобщо излъчено такова. Но най-значимият и системен ефект от маргинализирането на БСП и превръщането на ДПС във втора политическа сила ще бъде устойчивата етническа кантонизация на българската политика, а оттам - и на българската територия. Турци, цигани и помаци (поне част от българите мохамедани) срещу българи-християни (друг е въпросът доколко са християни днес българите). Редуцираната под санитарния си институционален минимум българска държава ще може само да наблюдава безпомощно случващото се заедно с всички нас. Дойде ли време за практическа подялба на България между двете големи регионални сили? Едните на "Копринка" и на Бузлуджа, другите - на останалата територия? Докога ще бъдем зрители на собственото си падение като нация? Моля ви, направете минимално възможното - на 5 октомври гласувайте по съвест и по разум! Това няма да бъде достатъчно, но ще бъде едно добро начало.

Разделението на мюсюлмани и християни е категорично невярно, репликира тезата на Минчев журналистката Ваня Григорова в коментар под поста на политолога.

Бърз поглед на резултатите от европейските избори показва, че ДПС си проправя път там, където хората са бедни. Няма изненада в това, че се насочиха към Северозападна България и изкупиха села с изключително българско население, посочва тя и допълва: Бедността, не етноса или религията са определящи. Макар последните две разделения да носят повече емоции, те няма да доведат до разрешаване на проблема. Той е социален и икономически.

Г-жо Григорова, бихте била права, ако бедни хора доброволно гласуват за ДПС по убеждение, отговаря й Огнян Минчев. - За ДПС, извън традиционната им политическа база в смесените райони, гласуват хора, които са продвали гласа си. И ако проблемът е социален и икономически - действайте. БСП ви отстъпи огромна територия за лява политика. На "Позитано" вече не са в състояние да имитират такава, казва още той. 

Хората се продават, защото са бедни и зависими, отвръща Григорова и в подкрепа на тезата си публикува "един прекрасен репортаж за мислите и тревогите на хората от подарените на ДПС територии": 
"Не ми се иска за никой да гласувам. Ние да се трудим за хатъра на Бойко и Доган - няма да стане. Вие не знаете какъв живот е тука. Не е като по градовете. Всякой гледа с труд да изкара. Никой не краде като по градовете. И накрая се подиграват с хората."

Грешите много, ако приемате позицията ми като призив за насъскване, посочва Огнян Минчев под коменстара си за ДПС. 

Бареков отново слугува, пише още политологът в социалната мрежа:

След като милостиво му разрешиха да напазарува циганския вот в Северозапада той трябва да върне услугата на стопаните си. Днес е направил "блокада" на границата на Капитан Андреево. Целта - мобилизация на ДПС електората. Номерът е замислен още при определянето на датата на изборите. "Българите не пускат близките ви да дойдат от Турция за байрама..." Това послание на ДПС се връзва добре с традиционните за всеки избори депесарски внушения за "нов възродителен процес"... Всички мюсюлмани на избори като един! Друг е въпросът, че Барековата блокада ще се вдигне преди уикенда, когато рейсовете от Турция ще пътуват към България. Друг е въпросът, че в Турция има открити рекорден брой секции за гласуване, което прави ненужно пътуването до България по причини извън байрама.

За нас остава да си отговорим на въпроса, посочва Минчев - докъде ще разрешим да да бъде порутена българската държава. С масирана корупция ДПС-1 редуцира българската държава до инструмент на политико-корпоративния бандитизъм. Сега ББЦ - ДПС-2 - разширява политическия контрол на корпорацията ДПС. Докога? И докъде? Засега можем да направим поне най-малкото - всички да гласуваме на 5 октомври - според съвестта си, според разума си, пише още той.