12 вида българи не гласуват
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Октомври 2014 13:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
12 вида българи не гласуват

/КРОСС/Дружеството на психолозите е работило върху профилите на хората, които не отиват до урните. Резултатът - негласуващият българин има 12 лица.

Поведението на хората - в личния и в обществения живот определя типажите на негласуващите. Сред по-важните от тях са - конструктивен, дефанзивен и пасивно-защитен. Най-масовият типаж се наблюдава от 2007 г. насам. Нарича се властохолик, съобщи бТВ. 

Той е с висока квалифиция, добро финансово състояние, аналитичен е, той е дори активен зрител на прогнози и предизборни дебати. Но независимо от своята пряка ангажираност с политическия процес, властохоликът традиционно не отива да гласува и казва: "аз знам резултата".

Психолозите наричат масата на негласуващия "нямо мнозинство". Първата сериозна вълна на нямото мнозинство се надига през 2001 г. , когато идва на власт бившия български цар.

Ето два типажа на негласуващия българин: Разочаровани и пренебрегнати

Стоян Сандулов от оряховското село Остров доскоро симпатизирал на националистическа формация, но вече се разочаровал: „Нема да гласувам, защото не вервам, не вервам на никого. Всичко са краде и най-безмилостно".

Според психолозите бай Стоян е класически пример за негласуващ с пасивна позиция, защото е определил пети октомври като ден за риболов.

„Най-много една година, година и половина нови избори ще има, нема начин, сестро", категоричен е Стоян.

Дори участието в безпрецедентния едногодишен антиправителствен протест не успя да мотивира адвокат Николай Хаджигенов да упражни конституционното си право на глас: „Една година всички ние, които гласуваме, не гласуваме бяхме на площада, е и, властта не ни обърна внимание, а това е грешно"

Адвокатът живо се вълнува от политическия живот, следи развитието на политическите лидери и техните партии, но не намира рационална причина да стане участник в изборния процес.

„Защо да си отглеждаме един елит, който ни гледа с пренебрежение и да ни казва „Слушкайте и папкайте, ако не правите това, което казваме, ще стане еди-кво си", няма да получат моят глас, отново", категоричен е юристът.

Според социолози като нашите двама герои ще са стотици хиляди българи, а избирателната активност ще е рекордно ниска.

След изборите дружеството на психолозите официално ще оповести детайлите по проучването си върху 12-те типажа негласуващи българи.

Със сигурност тогава ще стане ясно колко голямо е влиянието на това нямо мнозинство върху резултатите.