Изследват безплатно за хепатит в Пазарджик и Перник
Секция: Здраве
01 Октомври 2014 13:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследват безплатно за хепатит в Пазарджик и Перник

/КРОСС/ Продължават акциите за безплатно изследване за хепатит Б и Ц организирани от Фондация „ Христо Гешов" . Скрининговата акция е част от Национална информационна кампания „Хепатитът до мен".
Кампанията на хепатитно болния започна в Червен бряг, премина през с. Ново Паничарево, Айтос, Поморие, Ченгене скеле и Бургас и продължава в Пазарджик и Перник.
На 02.10.2014 година от 10:30 - 12:30 всеки гражданин на гр. Пазарджик може да се възползва от безплатната услуга. Изследванията се извършват от медицинско лице и не се влияят от консумация на храна и напидки.
Такава акция ще има в същият ден, но от 15:30 - 17:00 и в гр. Перник. На скрининга ще присъства и лицето на кампанията за борба и превенция с хепатита - Христо Гешов, който ще запознае населението с вируса хепатит, както и ще отговаря на въпросите на гражданите. От организацията потвърдиха, че на събитието ще присъстват и представители на политически организации и формации, които са изявили желание да се включат в безплатното изследване.
„Радвам се, че вече доказахме колко мащабна е тази кампания. До момента не сме ималитолкова мащабни акции в толкова градове и области. Следващите градове ще бъдат Плевен, Кнежа, Троян и др. Радвам се, че срещаме подкрепа и разбиране не само от местното население, но и от кметове по райони, както и от политически партии, които застават зад нас и помагат в буквалния смисъл." Каза Христо Гешов.
Христо Гешов е носител на коварния вирус, следствие на който развива цироза на черния дроб в напреднал стадии. Неговата кампания беше подкрепена от редица популярни личности и организации, а турнето, което организираше преди време се превърна в едни от най - коментираните събития в цялата страна. От сцената „Не на хепатита" казваха Йорданка Христова, Орлин Горанов, Мариана Попова, Теди Кацарова и още много други.