Масово ритуално обрязване в Омуртаг
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Октомври 2014 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масово ритуално обрязване в Омуртаг

Омуртаг /КРОСС/ На градския стадион в Омуртаг вчера се проведе масов сюнет /ритуално обрязване/ на момченца от мюсюлмански произход. Религиозно - медицинският ритуал се организира и проведе под патронажа на кмета на турския град Бурса Реджеб Алтепе със съдействието на кмета на Община Омуртаг Неждет Шабан и Областното ръководство на ДПС - Търговище. Процедурата по обрязването беше напълно безплатна, като целта е по този начин бъдат подпомогнати мюсюлманските семейства, които не могат да си позволят да извършат обичая. Събитието започна в следобедните часове вчера след, като градоначалникът на Омуртаг посрещна кмета на град Бурса и съпровождащата го бизнес делегация.
В приветственото си слово Неждет Шабан благодари на турският си колега за подкрепата и съдействието, което получава омуртагският регион в резултат на ползотворното сътрудничество между двете общини. Кметът сподели, че имат и още идеи за съвместна работа в бъдеще.
Тържествената церемония беше уважена с личното присъствие на генералния консул на Република Турция в Бургас Ниязи Акйол. Сред официалните гости бяха областният лидер на ДПС-Търговище Хамди Илиязов, председателят на Общинския съвет на ДПС - Омуртаг Хасан Хасанов, кандидатите за народни представители за предстоящите Парламентарни избори от листата на ДПС-Търговище Халиме Адемова, Емел Расимова и Семиха Гюлбахарова. Присъстваха още районният мюфтия на Търговище Енвер Яхов, Орхан ходжа, както и много други гости от региона и Република Турция, съобщи Дарик.