ЦИК не разрешава селфи в тъмната стаичка
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Октомври 2014 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЦИК не разрешава селфи в тъмната стаичка

София /КРОСС/ Снимките в помещенията, където се гласува, са забранени, предупредиха днес представители на Централната избирателна комисия при разяснителна кампания пред студенти от Минно-геоложкия университет в София. Говорителят на комисията Александър Андреев каза, че ако гражданин бъде забелязан да си прави снимки с бюлетината в помещението за гласуване, неговият глас няма да бъде зачетен.
Строго забранени са и така популярните селфита - автопортрети, правени с камерата на телефона. "В много случаи хората желаят да се заснемат как гласуват в изборното помещение или в кабината за гласуване. Това е недопустимо, тъй като по силата на Изборния кодекс използването на фотоапарат, всякаква заснемаща техника и снимането на вота се третира като показване на вота, т.е. нарушение на тайната на гласуването. Тези бюлетини ще бъдат унищожени", обясни Андреев.
Според студентите от Минно-геоложкия университет подобни разяснителни кампании трябва да се правят на всички избори в училища и университети.