Софийски градски и Окръжният съд гледат дела срещу Цветан Цветанов
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Октомври 2014 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийски градски и Окръжният съд гледат дела срещу Цветан Цветанов

/КРОСС/Софийски градски съд ще заседава днес по третото дело срещу бившия вътрешен министър по времето на ГЕРБ Цветан Цветанов. По него той е подсъдим заедно с бивши директори на СДОТО за допустителство по служба.

Делото започна на 3 юли. На заседанието тогава в Софийския градски съд бе обяснено, че материалите по делото са секретни и затова няма да бъдат допуснати журналисти. Така делото тръгна при закрити врати.

Първите, които бяха призовани по него, бяха служебният министър на МВР Петя Първанова и бившият главен секретар Калин Георгиев. Пред журналистите те не пожелаха да коментират процеса с мотива, че той е секретен.

Днес Софийският окръжен съд ще гледа и делото срещу Цветанов, който е обвинен от съдия Мирослава Тодорова за клевета.

Съдия Мирослава Тодорова даде Цветанов на съд за клевета, след като в две интервюта той заяви, че тя покровителства организираната престъпност.

Делото приключи с оправдателна присъда на първа инстанция през октомври 2012 г. Тогава съдия Екатерина Роглекова, която е и заместник-председател на Районния съд в Пловдив, оправда Цветанов с мотива, че той не е разпространявал клевета, а е изразявал мнение, на което всеки гражданин има право, особено когато мнението се отнася за публични и овластени личности, пхрипомня offnews.bg.

След публичните критики на съдия Тодорова за вмешателството на Цветанов в работата на съдебната система, тя беше уволнена от Висшия съдебен съвет (ВСС), като бяха открити пропуски в работата ѝ като магистрат. Година по-късно обаче Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ВСС и съдия Тодорова беше възстановена на работа.