Момчил Неков поиска гаранции за неправителствения сектор
Секция: ПОЛИТИКА
02 Октомври 2014 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков поиска гаранции за неправителствения сектор

/КРОСС/ Евродепутатът от БСП Момчил Неков поиска гаранции от кандидата за еврокомисар Тибор Наврачич, че няма да блокира програми и финансиране за неправителствени организации, след като встъпи в длъжност като комисар за образованието, културата, младежта и гражданството.

"Вие бяхте част от правителство, известно с недобронамереното си отношение към някои неправителствени организации, работещи в Унгария. Бих искал да знам дали като комисар ще подкрепите подобни политики, които биха могли да блокират европейски законодателни инициативи и средства, отпускани на неправителствени организации за проекти, насочени към насърчаване и укрепване на гражданските общества в страните от европейското семейство?", попита Неков по време на препитването на кандидата в Европейския парламент.

Наврачич е външен министър и бивш министър на правосъдието в два кабинета на Виктор Орбан, който беше обект на остри критики от страна на европейските институции за недемократичните практики, ограничаващи основните права, в това число и чрез промени в конституцията на Унгария.

Наврачич заяви, че е "напълно отворен към работата с неправителствени организации" и че те са неотменна част от политическия процес.

Той каза, че като правосъден министър е работил по няколко проекта с неправителствения сектор, включително по борбата с корупцията и за децата, жертви на престъпления.

Изслушването на Наврачич се проведе снощи в Брюксел пред парламентарните комисии по образование и култура, промишленост и изследвания и по петициите. Момчил Неков е член на първата.

Снимка: Булфото, всички права запазени