Няма замърсяване на въздуха и водата в района на Горни Лом
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Октомври 2014 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Няма замърсяване на въздуха и водата в района на Горни Лом

/КРОСС/ Регионална лаборатория - Монтана извърши измервания на 2,5 км от мястото на инцидента

В рамките на три часа експерти от Регионална лаборатория - Монтана извършваха измерване с газанализатор за определяне на многокомпонетни смеси в атмосферния въздух при аварийни ситуации. Измерванията са направени на около 2,5 км под мястото на инцидента завод „Миджур" и на около 2 км над с. Горни Лом. Резултатите не показват превишаване на алармения праг по показатели серен диоксид и азотен диоксид.

Извършено бе и пробонабиране на проба от повърхностни води на р. Бърза, преминаваща покрай завода и през селото. Извършените експресни анализи установиха стойности по показатели рН, температура, електропроводимост и разтворен кислород, които са характерни за реката.

„Няма опасност за населението и наличие на превишения на нормите на атмосферния въздух и вода в района на село Горни Лом", коментира ситуацията директорът на РИОСВ - Монтана Любомир Иванов.

В момента се извършва анализ по показатели ХПК (химична потребност от кислород), общ азот, амониев азот и азот нитритен. Резултатите ще бъдат оповестени в най-кратък срок.

МОСВ е в непрекъснат контакт с компетентните органи и ще продължи да информира при наличие на актуална информация.