КНСБ: Безопасните и здравословни условия на труд винаги трябва да са от първостепенна значимост
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Октомври 2014 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ: Безопасните и здравословни условия на труд винаги трябва да са от първостепенна значимост

/КРОСС/ Ръководството на КНСБ изразява своето съжаление, заради случилото се вчера в завод „Миджур", гр. Горни Лом.

За КНСБ е недопустимо в предприятие, функциониращо на територията на страна от Европейския съюз, да се работи с остаряла материално-техническа база, техниката на производство да е допотопна, както и да липсват инструкции и правила за производствения процес.

КНСБ смята, че контролните органи са изпълнили своя законов ангажимент да направят предписания, но вероятно мениджмънтът на предприятието не ги е изпълнил в законово определения срок.

Ръководството на КНСБ многократно е заявявало, че безопасните и здравословни условия на труд трябва да са от първостепенна значимост.

Само за последните 15 години на работните си места загинаха около 2000 български работници и служители, а всяка година близо 100 души така и никога не се завръщат от работа поради тази причина.

КНСБ обръща внимание, че трагичният случай в завод „Миджур", гр. Горни Лом не бива да бъде единственият повод за насочване на общественото внимание и вниманието на институциите към безопасността и здравето при работа.

За КНСБ те трябва да са постоянна грижа, като се спазват нормите на законодателството в тази сфера. Показателен е фактът, че липсата на синдикална структура и Комитет или Група по условия на труд в завод „Миджур" допълнително е допринесла за неясните регламенти и неналичие на инструкции за техническа безопасност.

С оглед на случилото се КНСБ смята, че е крайно време и е крайно наложително след изборите да се проведе Национална кампания - преглед на здравословните и безопасни условия на труд в опасните и тежки производства, в която да участват съвместно представители на МТСП, ИА „ГИТ" и социалните партньори.