Референдумът за златодобива в Радомир е невалиден
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Октомври 2014 01:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Референдумът за златодобива в Радомир е невалиден

/КРОСС/ Референдумът за златодобива, провел се паралелно с парламентарния вот в община Радомир, е невалиден, съобщиха от Общинската избирателна комисия. До урните са отишли 41,4% от избирателите.

На въпроса „Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?" с „да" са отговорили 6 770 души, отрицателен отговор са дали 704 души.

„Не успяхме да прескочим прага от 10 137 души", заявиха от Инициативния комитет за провеждане на допитването.

Идеята за референдум идва, след като няколко компании проявяват интерес за добив на злато в областта Диканите. Методът включва използване на цианид и извличане на рудата на повърхността, предава бТВ.

„Технологията за добив предполага добивът да се извършва чрез бактериално изследване и се притесняваме от бактериална зараза на водите", обясни Асен Велев от Инициативния комитет за провеждането на допитването.

Местните не смятат също така, че ще имат икономически ползи - по план трябва да се отворят едва 30-ина работни места със средна заплата под 200 лева. Въпреки това интересът към местния референдум беше твърде нисък.

Предложението, предмет на референдума, се счита за прието, ако в допитването са се включили не по-малко от участвалите в последните избори за Общински съвет в община Радомир и ако с „да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.