Еволюцията превърнала човешкото лице в своеобразен социален паспорт
Секция: Наука
06 Октомври 2014 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еволюцията превърнала човешкото лице в своеобразен социален паспорт

/КРОСС/ Архивите на американската армия са помогнали на антрополозите да изяснят защо човешките лица изглеждат толкова уникално и разнообразно в сравнение с животинските.

Оказва се, че социалната еволюция на човечеството в продължение на няколкостотин хиляди години е направила гените, управляващи формирането на различните черти на лицето, необичайно изменчиви в сравнение с участъците ДНК, отговарящи за развитието на други части на тялото.

Това е превърнало лицето на човека в своеобразен социален паспорт, твърдят учените от университета Бъркли в статия, публикувана в сп. Nature Communications.

„Хората изключително добре разпознават лица, в нашия мозък дори има специална част, отговаряща само за тази задача. Нашето изследване показа, че естественият отбор е направил нашите лица уникални и лесно разпознаваеми. Ясно е, че способността да се отличава един човек от друг е полезна за мен, но е толкова важно за общуването с другите хора и това, че мен също могат лесно да ме разпознаят сред другите. Ако това не беше така, то ние бихме си приличали помежду си", казва Майкъл Шихан от Калифорнийския университет в Бъркли, един от авторите на статията.

Шихан и колегата му Майкъл Нахман са стигнали до този извод, опитвайки се да намерят отговор на прост и едновременно изключително заплетен и нееднозначен въпрос: защо виждаме толкова голяма разлика в облика на хората, а всички животни ни изглеждат еднообразно.

Както обясняват изследователите, от гледна точка на класическата теория на биологичната еволюция високото разнообразие и уникалност на човешките лица се обяснява достатъчно сложно.

Според тях естественият отбор благоприятства съхраняването само на тези признаци, които помагат на животното да оцелее, а всички останали черти от устройството на тялото и облика трябва постепенно да изчезнат. Ако развитието на човечеството беше вървяло изключително по този път, то всички хора биха имали еднотипни и много подобни лица.

Но нищо подобно не се е случило и това означава, че разнообразието от лица е било важно по някакви причини за съществуването на отделни хора и цялото човечество. Шинан и Нахман смятат, че човек е придобил уникална форма и очертания на лицето благодарение на това, че нашите предци е трябвало постоянно да общуват с десетки и стотици съседи в първобитните племена, които трябвало да отличават един от друг.

Тази идея е възникнала в последните години, когато биолозите започнали все по-често да откриват, че лицата и способността за разпознаването им играе голяма роля в живота на много социални животни. Например през декември 2011 г.

Шинан и няколко други учени открили, че социалните видове оси, живеещи в общества от няколко десетки особи, умеят да запомнят „лица" (уникалния по своята форма рисунак от черни и жълти петна на главата) на своите съплеменници.

Някои социални птици, включително новокаледонската врана, „Айнщайн" в света на пернатите, използват практически същия набор неврони, както и човека, за определяне на различията в лицата на съседите и хората и в запомнянето им.

Ръководени от тази идея, антрополозите проверили наистина ли еволюцията на многообразието от човешки лица е преминала под влиянието на социалните нужди. За тази цел авторите анализирали колко силно се отличават лицата на различни хора и прочие детайли в тяхната анатомия - например дължината на ръцете и краката и формата на костите.

На изследователите помогнали метричните архиви, които въоръжените сили на САЩ водят от 1988 г. При постъпване на служба в армията се проверява не само здравето, но и се измерват и каталогизират всички дребни физиологически дефекти и особености в строежа на тялото, които се отчитат при ушиване на униформата. Антрополозите се възползвали от тези данни за оценка доколко разнообразна е формата на всички части на тялото, включително лицето.

Армейската база данни потвърдила хипотезата на учените - чертите на лицето - както при мъжете, така и при жените - наистина са по-разнообразни по форма и устройство от всички останали части на тялото. И което е важно - практически всички елементи в неговата „архитектура" - например размерите на носа и ушите, тяхната форма, разстоянието между очите и прочие - били независими един от друг.

Именно това, както подчертават авторите, придава на лицето неговата уникалност. Обликът на другите части от тялото, например дължината на ръцете и краката или ширината и дължината на китката, са взаимосвързани помежду си, което силно ограничава тяхното разнообразие.

По думите на Шихан и Нахман тяхната теория се потвърждава и на генетично ниво. Когато антрополозите сравнили геномите от онлайн базата 1000Genomes, те открили, че гените, управляващи развитието на различни черти на лицето, съдържали в себе си значително повече малки различия, така наречените еднонуклеотидни полиморфизми (SNP), отколкото ДНК участъци, които управляват растежа на крака, ръце и други части от тялото.

„Вариациите в устройството на гените постепенно изчезват под натиска на естествения отбор, ако те са важни за оцеляването на вида. В дадения случай се случва обратното - отборът поддържа многообразието в структурата на гените и свързаните с тях черти на лицето. Всичко това съответства на идеята, че отборът е благоприятствал развитието на чертите, допринасящи за разпознаването на хората по лицата", добавя Нахман.

Ободрени от успеха, учените стигнали и по-далече, надниквайки в историята на човечеството. Сравнението на съществуващите днес „възкресени" геноми на денисовци и неандерталци показало, че и древните братовчеди на човека, живели преди 50-400 хил. години, са притежавали уникални лица.

Подобно генетично разнообразие не е било характерно за шимпанзето, чиито лицеви гени съдържали в себе си такова количество SNP, както и други ДНК фрагменти, управляващи развитието на останалите части на тялото. Този факт, както смятат антрополозите, свидетелства в полза на социалния характер на еволюцията на човешкото лице.

Източник: Megavselena.com