Путин даде указания за развитието на културата и опазване на наследството на Крим
Секция: Русия
06 Октомври 2014 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин даде указания за развитието на културата и опазване на наследството на Крим

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин даде указания на правителството на Крим за развитие на изкуствата и културата в региона, предаде ИТАР-ТАСС.

До 20 декември 2014 г. правителството трябва да внесе законопроект, насочен за определяне на особеностите в правовото регулиране на отношенията в сферата на културата във връзка с приетата към състава на Руската Федерация Република Крим и Севастопол.

Също така, кабинетът ще разработи система за програмни мероприятия, насочени за развитие на културата и изкуствата в Република Крим и Севастопол, както и за запазване, изучаване и популяризиране на културното наследство на народите на Крим.

В плановете са включени поддръжката и запазването на музеите и библиотеките, както и укрепването на материално-техническата база на обектите на културата, развитието на кинобази, модернизирането на туристическите обекти и инфраструктура, поддръжката на книгоиздаването и книгоразпространяването.

В указанията на руския президент е предвидено запазването и поддръжката на обекта със статут на световно наследство "Херсонес Таврически" в съответствие с всички изисквания на ЮНЕСКО.

Освен това, под опеката на Русия ще бъдат предадени Националния музей на героическата отбрана и освобождаването на Севастопол и националния резерват «Херсонес Таврически», като те ще бъдат със статут на особено цени обекти на културното наследство на народите на Русия.

Руският президент се разпореди на 1 март 2015 година да бъде представен доклад за създаване на Източно-Кримски културно-исторически резерват. Предвижда се и развитието на кинопроизводството на базата на киностудията Ялта.

По-рано на пресконференцията в Симферопол известният режисьор и председател на Съюза на кинематографите на Русия Никита Михалков заяви, че първата киностудия на Русия, която се намира в Ялта - Ялтинската киностудия, трябва да стане Меката на руския кинематограф и център на новото кино, както е било от началото на 1970-те години.