Руснаци се заселват във Великотърновско
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2014 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руснаци се заселват във Великотърновско

/КРОСС/В Ново село братушките приготвят консерви, варят ракия и се радват на спокоен живот, пише великотърновският вестник "Борба".

Руснаците са новите британци на пазара на имоти. Доста семейства от бившия СССР вече започват да се заселват във Великотърновско, а брокери доволно отбелязват бум в сделките, който идва след доста години застой. В Ново село вече се оформя стабилна руска колония и там вече живеят десетина братушки, а само през последната година къщи са си закупили три фамилии, разказва кметът Христо Христов.

Един от първите заселници тук е Елена Абрамчик. „Аз съм от СССР, така запишете, иначе съм с латвийски корен. Гордея се, че съм от Съветския съюз и мога да кажа, че когато бяхме единни, живеехме най-добре. Имам българско ЕГН, но живея без гражданство. Това ми тежи най-много и ми пречи, например, да взимам пенсия. България е прекрасна и красива, затова съм тук", разказва дамата, която даже е започнала работа по програма „Сигурност" като охранител в Ново село. „Това е една програма, която работи добре. В нея се включват социално слаби и безработни, а задачата им е да бдят за нередности и да алармират органите на реда. В останалото време почистват и леля Елена, както и другите й две колежки вършат огромна работа", обяснява кметът Христов.

Семейство Орешини от града на Ленин запленени от българското село

„Идваме от Уляновск. Това е град на река Волга и в него е роден Владимир Илич Ленин. Искахме спокойствие, избирахме дълго къща, гледахме чудни места, но решихме да е тук заради природата. Все повече наши сънародници идват да живеят в България. Няма езикова бариера, културата ни е сходна, а животът евтин и спокоен", разказва 45-годишната Алевтина Орешина. Заедно със съпруга си Алексей наскоро са купили изоставена къща в Ново село. Имотът даже е претърпял пожар, чиито следи личат и досега. Алевтина е дългогодишен служител в метрото и получава пенсия около 1000 български лева. Съпругът й пък е електроинженер.

„Урожай", отговаря ни усмихнатата рускиня на въпроса с какво точно се занимава в това българско село. Край нея снове семейната овчарка Миша и й помага, като донася отдалечени предмети в двора. Жената е подредила грижливо цялото си стопанство. Разказва, че тази година са се радвали на прекрасна реколта от тиквички, домати, боб, дини, от които приготвя вкусни консерви.

В унисон с типичното руско гостоприемство бърза да ни поднесе под лозницата в двора си типична руска закуска - пържен хляб с бурканче хрян, пресни зеленчуци и... неизменната чаша ракия. „Ядем такава закуска и не боледуваме, малко е странна, но черпим и българите и им харесва", обяснява на свой ред съпругът й Алексей. Мъжът ни отваря, пременен в дреха с герба на Руската федерация. Отскоро той е отворил малка работилница и поправя в нея дефектирали електроуреди. Докато вдига тост с нас, Алевтина обяснява как приготвя своя консервен шедьовър - стерилизираните краставички. „Набрахме много краставички от градината. Във всеки буркан слагам лъжичка сол, 2 супени захар, чесън, оцет, пипер и бахар."

Тази година съпругът й Алексей пък за пръв път варил ракия в местния казан. „Не пия. Знам, че емблемата за всеки руснак е водката, но просто съм такъв - не обичам алкохол. Ракийка обаче започнах да правя и ми харесва. Черпя приятели, като дойдат на гости", обяснява той, докато гали възедричкия си четириног приятел Миша.

Орешини са успели да научат добре български език само за месец. „Защо дойдохме ли? - прекрасна вода, земя, гледки и чудесни и гостоприемни хора. Разбираме се с всички и си ходим на гости", добавят двамата. Алексей повдига и политическа тема, изказвайки недоволството си от Владимир Путин. „Не е добре, че гледа да води войни. Не харесвахме и това, че там цените се вдигат доста, а тук си стоят на едни нива", мотивира се той, но бързо сменя темата и обръща пак на „българските красоти".

Корабен механик от Мурманск чака постоянно жителство в Ново село

Владимир и Мила Гудилови са пресни новоселчани. След като се пенсионират, двамата решават да се отдадат на спокойствието в наше село. Така стигат до великотърновското Ново село, където си купуват къща. Дълги години мъжът е изкарвал прехраната си като корабен механик. Мила пък е била учителка в местна гимназия. Двамата взимат по около 1000 лв. пенсии, които им стигат да живеят много добре в България. Свободното си време запълват с работа в градината и разходки. Предстои им обаче кратко връщане в Мурманск, за да си оформят документи за пенсии и пребиваване у нас.

В още няколко села във Великотърновско вече масово започват да се заселват руснаци. Част от братушките в Ново село не крият, че желаят да развият селски туризъм и да посрещат свои сънародници при нас. За разлика от британците, руснаците са доста по-платежоспособни и ценят и обичат България, разказват новоселчани. Братушките са гостоприемни и умеят да се веселят, затова всички ги обичат и им се радват.