Приложение намалява разходите за път на 50 000 българи
Секция: Технологии
09 Октомври 2014 07:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приложение намалява разходите за път на 50 000 българи

/КРОСС/ 50 000 българи, подобно на милиони европейци, започват да делят разходите си за транспорт от вкъщи до работата. Досега у нас това ставаше основно чрез социалната мрежа, но вече уговорките може да се правят за секунди и по телефона чрез специално мобилно приложение. Нарича се Aha! Car и вече е достъпно за смартфони с операционна система „Андроид", а за останалите ще може да се сваля от началото на ноември.

Само с едно кликване на дисплея се явяват оферти за различни маршрути в столицата и страната, като собственикът на автомобила посочва колко души може да вземе, на каква цена и в кои дни от седмицата. Посочват се и условията. Някои предупреждават, че в колата не се пуши, не се яде и пие, а други са по-либерални - разрешават багаж, даже и превоз на домашни любимци, пише в."Преса".

Сред най-популярните маршрути в столицата са „Борово" - „Слатина", Горна баня - Бизнес парк и Бъкстон - „Младост 1". Ако пътувате от „Овча купел" до Бистрица, която е на 17 км, ще платите 1 лев. Ако пътуваш сам с автомобил, който харчи 8 л на 100 км, ще излезе 3,40 лв. в едната посока. При съвместно пътуване се спестяват и въглеродни емисии.

Има и междуградски маршрути - споделеното пътуване от Пловдив до Стара Загора например струва 5 лв.

До момента в www.ahacar. com са регистрирани потребители от 19 български града, като 44,85% от тях са жени, а 54,15% - мъже. Най-много са споделено пътуващите от София (71%), следвани от граждани във Варна, Пловдив и Бургас.

Споделеното пътуване се подкрепя от екоминистерството в рамките на европейската кампания „Do the right mix - Придвижвай се разумно". Целта е да се намали трафикът в градовете и така да се ограничи отделянето на въглеродни емисии, коментира зам.- министърът на околната среда и водите Владимир Дончев. Пред „Преса" от Националната агенция за приходите заявиха, че ако шофьорите системно получават доходи от споделен транспорт с цел печалба, трябва да ги декларират.