Хакери откраднаха 13GB архив от снимки от Snapchat
Секция: Технологии
11 Октомври 2014 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хакери откраднаха 13GB архив от снимки от Snapchat

/КРОСС/ Хакери са се сдобили с над 100 хил. снимки от чат приложението Snapchat. Те са публикували замъглен скрийншот демонстриращ част от снимките в известния форум 4chan, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

Снимките не са взети от сървърите на Snapchat, а посредством трето приложение, което е събирало всяка снимка и видео клип, които са били изпращани чрез него през последните години. В резултат хакерите са се сдобили с 13GB архив от снимки, които потребителите смятат, че са били изтрити преди много време.

Според онлайн изданието Dagbladet приложението Snapsave също е станало жертва на хакерите. То позволява на потребителите да запазват снимки от Snapchat. Неговите създатели обаче отричат да са били хакнати, както и че приложението им пази снимките на свои сървъри, пише Дневник.

Трети потенциален източник на снимките е сайтът SnapSaved, посочва Business Insider. Той е своеобразен клиент за Snapchat, като позволява изпращане и получаване на снимки в приложението, но и дава възможност те да се запазват. Паралелно сайтът е запазвал всички снимки и видео на потребителите, в комбинация с имената на акаунтите им. И този сайт не съществува от няколко месеца.

От Snapchat потвърждават, че сървърите на приложението не са били атакувани. Виделите архива потребители на 4chan обаче споделят, че в него има голям брой голи снимки на непълнолетни. Тийнейджърите са си ги изпращали помежду си мислейки, че снимките се изтриват.