Българка покори научните среди в Япония
Секция: Наука
12 Октомври 2014 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българка покори научните среди в Япония

/КРОСС/ Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с инженерна специалност в страната на изгряващото слънце.

Любовта към науката отвежда Румяна в един от Императорските университети в страната на изгряващото слънце. За 6 месеца научава основите на трудния език. Следват няколко дисертации. Малко преди да се върне у нас получава предложение за постоянна работа в университета в Кобе. От 2006-та Ценкова е професор и помага на японските жени да се развиват в научните среди.

"Университетите в Япония се ръководят от мъже и може би затова жените по-трудно успяват да се развиват в научните среди. Нещата не стават бързо, а с много подготовки и на малки стъпки. Не усещам дискриминация. Вярно е, че не ме питат за всичко, но като кажа нещо на катедрен съвет - слушат ме," обяснява Румяна в ефира на ТВ7.

Професор Ценкова изследва влиянието на невидимата светлина върху лечението на животни. Засега няма намерение да се връща у нас. "Няма значение къде съм , няма значение. Аз винаги ще бъда българка и няма значение дали ще съм в България или ще съм в Япония или в Америка. На всеки човек му е дадено нещо и трябва да си го намери. Аз мисля, че съм си го намерила моето."

Ценкова се старае да запази добрия имидж на родните учени в Япония. На другия край на света най-много й липсват приятелите и красотата на родината.