Г-н Президент, спрете се! Водите ни към война с Русия!
Секция: Интервюта
15 Октомври 2014 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Г-н Президент, спрете се! Водите ни към война с Русия!

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев си позволи да нарече Русия националистическа и агресивна страна в интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Няма как това скандално изказване да бъде подминато и то при положение, че това не е първата русофобска проява на президента.

При възникването на конфликта в Източна Украйна, Плевнелиев едва ли не призова да грабваме оръжията и да се бием на страната на украинските сили за сигурност, които използваха самолети, хеликоптери и бомби за масово поразяване срещу собствения си народ.

През април българският президент заяви пред френското списание "Експрес", че България се чувства застрашена от кризата в Украйна и че според него Русия действа антиевропейски.

Дори и тази проява на Плевнелиев си има сериозна предистория, която датира още от 2012 г. Тогава България избра за президент Росен Плевнелиев и веднага антируските изявления драматично зачестиха. Президентът заяви например, че присъединяването на Крим към Руската федерация дели европейската история на периоди "преди" и "след", затова България и подкрепи въвеждането на трета степен санкции срещу Руската федерация.

Всички тези изказвания навеждат сериозно на мисълта, че президентът се опитва да ни вкара в словесна война с Русия. Акт на действие, който може да срещне голямо одобрение от страна на НАТО и САЩ, но не и от голяма част от българския народ, който е настроен русофилски.

Поради факта, че именно благодарение на Русия, България се освобождава от османското иго. Този факт, който не може да бъде преглътнат от русофобските кръгове у нас, а част от тях е и президентът. В този ред на мисли е добре да отбележим, че Съветската армия има най-сериозен принос в разгромяването на Хитлеристка Германия.

Ето и едно изказване, което подчертава мнението на българския народ за политиката на Москва. Людмил Георгиев, професор по политическа психология на Софийския държавен университет, нарича изказването на Плевнелиев „недопустимо и неадекватно", като напомня, че „над 80 процента от населението на България изцяло подкрепят политиката на Русия на световната арена":

В днешни дни ролята на Русия в тези събития би трябвало да се разглежда предимно от историците, но явно емоциите при говоренето за Москва винаги надделяват, а не трябва. Нека да погледнем икономическите данни и ще видим, че имаме интерес да бъдем в приятелски отношения с Руската федерация, защото добрата дипломация винаги върви ръка за ръка и с търговските отношения между две страни. Русия е един от основните външнотърговски партньори на България.

По данни на Националния статистически институт за 2013 г. на Русия се падат 15.9% от външнотърговския стокообмен на България, в т.ч. 2.6% от износа и 18.5% от вноса. За България зависимостта от руските енергийни ресурси е почти 100%. Те съставляват по-голямата част от вноса от Русия, който за миналата година достигна 9 355.3 млн. лв.

Фактите говорят, че Плевнелиев трябва да осъзнае, че е президент на България, а не говорител на западната пропаганда.

 

Николай Георгиев

Livenews.bg