БАН удостои световноизвестния лингвист проф. д-р Игор Мелчук с почетен знак „Марин Дринов“
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2014 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАН удостои световноизвестния лингвист проф. д-р Игор Мелчук с почетен знак „Марин Дринов“

София /КРОСС/ Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров удостои световноизвестния лингвист проф. д-р Игор Мелчук с почетния знак на БАН „Марин Дринов" - за високи постижения в областта на лингвистиката и компютърната лингвистика. Церемонията се проведе днес, 16 октомври 2014 г., в Българската академия на науките.
Проф. д-р Игор Александрович Мелчук е от Монреалския университет, Канада. Той работи в областта на типологията, общото езикознание, семантиката, депендентната граматика, формалната морфология, общата и френската лексикография, генерирането на текст, машинния превод и други сфери на теоретичното и приложното езикознание. Неговите задълбочени теоретични разработки, свързани с различни езикови равнища и връзките между тях, намират приложение при изследването на различни езици. Едно от най-големите му постижения е създаването на теорията „Смисъл ⬄ Текст", която оказва значително влияние върху развитието на съвременната приложна и компютърна лингвистика.
След церемонията проф. Игор Мелчук изнесе лекция на тема „Залог".
Предложението за удостояването на световноизвестния лингвист с най-високото отличие на БАН - почетен знак „Марин Дринов" е на Института за български език „Проф. Л. Андрейчин". Проф. Светла Коева, директор на Института, представи приноса на изтъкнатия учен и подчерта, че неговото научно творчество е пример за вдъхновение. На церемонията присъстваха студенти, учени - лингвисти, филолози, езиковеди и др.