Летище Пловдив дебне за ебола с термокамера
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2014 17:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Летище Пловдив дебне за ебола с термокамера

Пловдив /КРОСС/ Летище Пловдив е инсталирало специална термокамера, която разпознава пътниците, пристигащи с висока температура. Съоръжението е поставено преди около месец и е част от мерките на Здравното министерство във връзка с епидемията на смъртоносния вирус ебола, съобщиха от пловдивския аеропорт, цитирани от plovdiv.utre.bg. Екипът на летището е обучен и знае как да реагира при пристигането на пасажер, за който термокамерата покаже, че може да е носител на опасното заболяване. Пътниците по никакъв начин не разбират, че ги сканират за висока температура, защото термокамерата е монтирана наред с всички останали охранителни устройства. По време на пристигането на всеки полет медицинско лице в специално помещение следи и наблюдава монитора, показващ изображението от умната машинка.
Има графика на самия екран и при висока температура, лицето на човека е в жълто. При по-висока е в бяло, но за сега нямаме такъв случай, обясни летищния доктор Илия Иванов
При отчитането на болен пътник, той веднага бива отделян от останалите и настаняван в специално изолирано помещение. Всички служители на летището и гранична полиция, които имат досег с пътниците, също са запознати и обучени как да реагират при подобна опасност.
Направихме монтажа на термокамерата в зоната на пристигащи пътници така, че да обхваща целия поток на летище Пловдив. Имаме изготвен план за съвместни действия с РЗИ и в случай на съмнение ги уведомяваме. Уведомяваме и Инфекциозна болница - от там компетентните институции поемат случая, обясни директорът на летище Пловдив Иван Карнабитов. "При нас няма рискови държави към момента. Дестинациите ни са от Германия и Великобритания основно, така че принципно мерките са просто превантивни. Не очакваме нищо рисково", обясни директорът.
Термокамерата не е нещо ново за пловдивското летище. Преди години при епидемията от свински грип също е имало такава, която впоследствие е била демонтирана. Такива термокамери има по всички европейски летища и те са достатъчна мярка, за да може да бъден засечен пътник, носител на опасния вирус.