Ускоряване на продажбите на автомобили в ЕС през септември, но не и в България
Секция: Автомобили
17 Октомври 2014 11:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ускоряване на продажбите на автомобили в ЕС през септември, но не и в България

/КРОСС/Регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз (ЕС) се ускори през септември, отбелязвайки повишение за 13-и пореден месец, въпреки слабостта на европейска икономика, показват данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA).

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически автомобили в ЕС се повишиха през деветия месец на годината с цели 6,4% (спрямо септември 2013-а) след скромен растеж с 2,1% през август.

За първите девет месеца на годината регистрацията на нови автомобили на Стария континент се повиши с 6,1% (спрямо същия период на миналата година) до общо 9,572 милиона, като само в рамките на септември бяха регистрирани 1,235 милиона нови автомобила.

Продажбите на нови автомобили в Испания регистрираха през септември ръст от цели 26.2%, във Франция - повишение с 6,3%, в Германия - с 5,2%, в Италия - с 3,3% и във Великобритания - повишение с 5,6%.

Според проучването на ACEA продажбите на нови автомобили в България през септември са регистрирали слабо повишение от 0,6% на годишна база до 1567 броя след понижение с 0,8% през август. По този показател България се намира на опашката в ЕС , като зад нея са само още три от 28-е страни-членки при които има понижение на регистрацията на нови автомобили. Спад на септемврийските продажби на автомобили има в Холандия (понижение с с 3,8%), в Австрия (с 1,7%) и в Дания (с 1,0%).

За първите девет месеца на годината регистрацията на нови автомобили в България обаче се е повишила с 9,0% до 15 150 броя автомобили от 13 898 броя през същия период на 2013-а година, показват данните на ACEA. По този показател България е на шестнадесето място сред всички 28 страни - членки на ЕС.