МОН и ДАЗД ще обучават директори как да разпознават риска
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2014 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН и ДАЗД ще обучават директори как да разпознават риска

/КРОСС/Проверка във всички помощни училища в София е била разпоредена от министъра на образованието доц. Румяна Коларова във връзка със случая с Анна-Мария.

"Констатациите показаха, че останалите три помощни училища са дори по-неподготвени от 4-то помощно за подобни случаи. Това означава, че имаме системен пропуск. Това също така означава, че все пак ситуацията в 4-то помощно не е лична вина на директорката", заяви в Русе доц. Коларова, където участва в публична дискусия, посветена на изминалите 25 години преход.

Доц. Коларова съобщи още, че МОН е изискало веднага всяко едно училище да разпише координационен механизъм за действие при подобни случаи. Зам.-министър Кастрева се е срещнала с регионалните инспекторати и е предала решението това да бъде направено в останалите 44 помощни училища извън София. Започнала е организация на обучение на директори не само на помощните, но и на специалните училища, съвместно с ДАЗД, където те ще получат допълнително указания как да реагират. "Защото основният проблем там е неразпознат риск. Те са реагирали защитно, те не са реагирали в интерес на детето. И по този начин всъщност са усложнили ситуацията", коментира министърът.

Тя обясни, че няма информация защо в помощното училище липсва видеонаблюдение. "Когато ставаше дума за сигурност, директорката каза, че основният проблем, който те са имали със сигурността, е било външното пространство. Даже там са имали инциденти, непрекъснато са им трошили стъклата. Затова са инвестирали в изграждането на тази ограда, която наистина е непристъпна. Сега явно трябва да инвестират в друга посока - за съжаление, след като се случи такъв инцидент, за който ние нямаме и реално данни, за да го оценим, какво реално се е случило. Защото аз се запознах с обясненията на учителите, те са доста противоречиви. В смисъл има детайли, в които не искам да навлизам", каза още доц. Коларова.

Министърът заяви, че не би искала да коментира какво реално се е случило, докато компетентните органи не са се произнесли. МОН ще наложи дисциплинарно наказание за пропуските в 4-то помощно училище, но след това ще има вторично решение в зависимост от становището на следствието и прокуратурата. "Няма да прибързваме, няма да предрешаваме ситуацията", бе категорична министър Коларова.