Подземен океан се крие в недрата на един от спътниците на Сатурн?
Секция: Наука
17 Октомври 2014 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подземен океан се крие в недрата на един от спътниците на Сатурн?

/КРОСС/ В недрата на един от спътниците на Сатурн - Мимас, може да се крие океан, потенциално подходящ за съществуването на живот. Хипотезата е на американски учени, които се опитват да разгадаят мистериозното поведение на небесното тяло.
Изображенията на Мимас, с които разполагат експертите, са получени от междупланетната станция "Касини". Те показва, че той бавно се покачва, докато обикаля Сатурн. Учените смятат, че океанът може да е възникнал под влияние на гравитационните сили на Сатурн, тъй като спътникът се върти по необичайна орбита.
"Данните, с които разполагаме, свидетелстват за това, че в недрата на Мимас нещо се случва", коментира специалист от Корнелския университета. „Амплитудата на колебание, която ние измерихме, е два пъти повече от очакваното", добави той.
Учените предлагат две обяснения - или под повърхността й има голям океан, или луната има скално ядро с необикновена форма, напомняща тази на топка за ръгби.

Ако по-нататъшните проучвания потвърдят наличието на океана на спътника, той ще бъде прибавен към списъка с планети, на които би могло да съществува живот. Съществува голяма вероятност в толкова огромен подземен океан да съществува органичен живот.

Мимас бе изстрелян към Сатурн през 1997 г., за да изследва планетата и нейните 62 луни.