Американски безпилотен самолет се завърна след две години в неизвестност
Секция: Технологии
18 Октомври 2014 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американски безпилотен самолет се завърна след две години в неизвестност

/КРОСС/ Безпилотен американски военен самолет, който е бил на свръхсекретна двугодишна мисия в Космоса, се е завърнал на Земята и се е приземил в Калифорния, съобщи ВВС. 

Самолетът наподобява миниатюрна космическа совалка и е известен като Orbital Test Vehicle или X-37B. Машината е прекарала 674 дни в орбита, обикаляйки Земята. Кацнала е във военновъздушната база Вандерберг в петък сутринта.

Засега целта на самолета и полета остава неизвестна. Една от версиите е, че мисията му е била разузнавателна - да заснеме отблизо космическа лаборатория на Китай. Тази хипотеза обаче беше отхвърлена от експерти.

Представители на военновъздушните сили на САЩ заявили, че самолетът е извършил експериментален полет по намаляването на риска при многократно използване на космически превозни средства.

Това е третата мисия на програмата, стартирала през 1999 г., която в момента се управлява от Военновъздушните сили на САЩ.

Първият самолет излетя през април 2010 г. и се завърна след осем месеца. Втората мисия започна през март 2011 г. и остана в космоса в продължение на 15 месеца. Самолетът е построен от Boeing. Четвъртата мисия на апарата засега е предвидена да започне от космодрума Cape Canaveral в щата Флорида през 2015 година. „Истината е, че никой не знае какво прави този апарат в орбита. Единственото достоверно обяснение, което съм виждал, е, че той тества технологии, които би могло да бъдат използвани в бъдещите сателитни мисии", коментира научният кореспондент на ВВС.