Златоград с амбиции за гурме център
Секция: Туризъм
18 Октомври 2014 18:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Златоград с амбиции за гурме център

/КРОСС/ Амбиция да превърнат Златоград в столица на гурме туризма заявиха учени и представители на туристическия бранш по време на научна конференция под мотото на родопската песен - „Яжте, пийте и добра дума думайте".

„Интересни доклади бяха „Гурме-туризмът - това е луксът на местните традиции". Докладът на проф. Кафеджиев за млякото като хранителен продукт акцентира на качествени страни на млечните продукти, които са характерни за нашия район. Интересен беше и докладът за касиса като ценен хранителен продукт. Моят доклад беше за развитието на овцевъдството в Средните Родопи и отражението му върху бита на хората", разказва доц. Христо Гиневски.

За четвърта поредна година празникът на балканската скара събра в Стария град на Златоград майстори от четири държави - България, Гърция, Сърбия и Турция.

Скариадата събра повече от 2 хиляди души, които опитаха традиционни български кебапчета и кюфтета, гръцка риба на скара, сръбска плескавица и турски дана-кебап. Празникът в стария град е единствен у нас и втори на Балканите, казва пред БНР Александър Митушев.

За да привлече туристи, бизнесът в Златоград възражда забравени родопски ястия и открива нови атракции, една от които е възстановената 200-годишна воденица.