Нова стачка на "Луфтханза" ще засегне над 200 000 пътници
Секция: Туризъм
20 Октомври 2014 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова стачка на "Луфтханза" ще засегне над 200 000 пътници

/КРОСС/ Пилотите на германския авиопревозвач "Луфтханза" ще стачкуват за осми път днес и утре заради продължаващите разногласия около условията за пенсиониране.

Поради протеста в Германия са отменени около 1500 полета, предимно до европейски дестинации на малка и средна дистанция. Отменените полети ще окажат негативен ефект върху пътуванията на над 200 000 пътници. Дългите полети и тези, които се извършват от партньорски и дъщерни компании, като "Аустриан еърлейнс", "Брюселс еърлайнс", "Джърмануингс", "Суис" и "Ер Доломити" няма да пострадат.

"Луфтханза" обяви на своята интернет страница, че билетите за полетите до и през Франкфурт, Мюнхен и Дюселдорф на 20 и 21 октомври могат да бъдат презаверени, ако са издадени преди или на 19 октомври. Новата дата за пътуване трябва да е преди 31 януари 2015 г. Не се разрешава смяна на крайната дестинация.

Профсъюзът на пилотите (Vereinigung Cockpit) обяви, че ще стачкува от 14 часа българско време в понеделник до 1.00 часа в сряда. Стачката ще обхване полетите на самолети "Еърбъс" 320, "Боинг" 737 и "Ембраер".

Според настоящите правила пилотите на "Луфтханза" могат да се пенсионират на 55 години и да получат 60% от заплатата си до навършване на обичайната възраст за пенсиониране от 65 години. Наскоро ЕС промени правилата за лицензиране на пилотите и им позволи да работят до 65 години. Профсъюзът, който представлява 5400 пилота настоява за запазване на настоящите правила.